en |

Trudnoća i zubi

Trudnoća izaziva niz promjena u organizmu trudnice. Poremećeni odnos hormona u organizmu izaziva i promjene u usnoj šupljini. Zubno meso postaje osjetljivo i lako prokrvari. U težim slučajevima dolazi do upale cijele sluznice. Često povraćanje dovodi do povećanja kiselosti sline te zbog toga dolazi do površinskih oštećenja cakline zuba. Svi navedeni faktori su prolaznog karaktera, ali omogućuju da karijes brže napreduje. Da se smanji opasnost od karijesa, potrebno je održavati dobru oralnu higijenu te izbjegavati ljepljivu i slatku hranu.

POSJETITE SVOG DOKTORA DENTALNE MEDICINE

Prije trudnoće potrebno je sanirati sve zube. Preporučljivo je otići na kontrolu kod stomatologa nakon 6. mjeseca trudnoće.
Tijekom trudnoće se mogu vršiti svi stomatološki zahvati pa čak i vađenja zubi. Pogrešno je mišljenje da žena u trudnoći mora izgubiti neki zub. U slučaju upale zuba mogu se uzimati antibiotici (penicilin), ali nipošto antibiotici tetraciklinske skupine!
Trudnicama se nakon 4. mjeseca trudnoće preporuča uzimanje tableta Fluonatrila, kako bi dječji mliječni i stalni zubi bili što kvalitetniji. Ove tablete propisuje Vaš doktor dentalne medicine.