en |

Kako održavati svoje oralno zdravlje

Većinu problema sa zubima možete na vrijeme spriječiti i to redovitim održavanjem higijene i posjetima stomatologu. Donosimo Vam nekoliko savjeta naših liječnika koji će Vam pomoći u održavanju Vašeg oralnog zdravlja.

REDOVNE KONTROLE
Svog doktora dentalne medicine trebali biste posjetiti svakih 6 mjeseci do godinu dana kako bi se otkrila nova oštećenja i oboljenja zubi i desni. Svi zahvati se rješavaju lakše i jeftinije na početku.

ORALNA HIGIJENA
Zube treba prati redovito i temeljito. Preporučuje se prati zube nakon svakog većeg obroka, a obavezno prije spavanja. Za pravilnu higijenu treba koristiti četkicu od umjetnih vlakana i zubnu pastu te četkati kružnim pokretima 2-3 minute. Četkicu je potrebno mijenjati svaka 3 mjeseca. Korisne su i električne četkice za zube. Uz četkanje, u svoju oralnu higijenu biste trebali uključiti i pomoćna sredstva kao što su zubni konac, interdentalne četkice i tekućine za ispiranje usne šupljine.

FLUORIDACIJA
Znanstveno je dokazano da je fluor vrlo koristan za razvoj dječjih zubi i pojačanu zaštitu od karijesa kod djece i odraslih. Trudnicama se preporučuje uzimanje jedne tabletu Fluonatrila od 1 mg jednom dnevno. Djeca također mogu uzimati tablete fluora za vrijeme razvoja zubi, najbolje do 10. godine života. Korisno je premazivanje zubi preparatima fluora u ordinaciji i korištenje zubnih pasta s fluorom. Uz normalno korištenje svih ovih preparata nema mogućnosti bilo kakvog štetnog djelovanja fluora na organizam.

ZALIJEVANJE FISURA
Zalijevanje ili pečaćenje fisura je postupak kojim štitimo dječje zube. Pritom se ne oštećuje zubno tkivo, već se samo zalijevaju udubljena i neravnine grizne površine kutnjaka, gdje se inače zadržava hrana i češće nastaje karijes. Ovo nije trajan zahvat, ali prolongira bušenje zubi za nekoliko godina. Zahvat je potpuno bezbolan, jednostavan i prihvatljive je cijene.

ŠTITNICI ZA ZUBE
Zaštitite svoje zube tako da nosite individualne sportske štitnike za zube tijekom bavljenja sportskim aktivnostima. Ukoliko škripite zubima za vrijeme spavanja nosite udlage za bruksizam (škripanje).

PRESTANITE PUŠITI
Pušenje je štetno za Vaše zube, ali i cijelu usnu šupljinu. Promjena boje zuba i tamne naslage samo su vidljive promjene, no veća šteta kod pušača nastaje na sluznici, zubnom mesu i ostalim organima. Kod pušača upale gingive i parodontitis napreduju brže i agresivnije i lošije reagiraju na liječenje. Pušenje nakon zahvata vađenja zuba vrlo često uzrokuje upalu rane koja je vrlo neugodna i bolna (alveolitis).