en |

ENDODONCIJA

Endodoncija (tzv. liječenje zuba) je grana dentalne medicine koja se bavi terapijom upalnih procesa zubne pulpe („živca“).

Uzroci takvih upala mogu biti nesanirani opsežni karijesi, mehanički uzroci te kemijski iritansi. Ukoliko se karijes ne sanira na vrijeme, postepeno prodire dublje u zub, te dolazi do upale „živca“ zuba. Dolazi do odumiranja „živca“ te naposljetku bakterijska infekcija dovodi do upale s otokom čeljusti.

Liječenje zuba je vrlo složen postupak.

Potrebno je odstraniti zubnu pulpu, temeljito očistiti truli sadržaj korijenskih kanala te ih napuniti trajnim punjenjem koje će onda spriječiti daljnji prodor bakterija iz usne šupljine u organizam.

Doktor dentalne medicine radi u vrlo malom području od nekoliko mm2 sa slabom vidljivošću i sa stalnom opasnošću da slina i bakterije prodru dublje u korijen zuba. Stoga, da bi se liječenje kvalitetno napravilo, potrebna su nam neka suvremena pomagala, kao što su rendgenska slika i endometar (elektronski mjerač dubine kanala).

Suvremena pomagala koje koristimo u ovoj ordinaciji omogućuju nam da izliječimo bolesne zube s vrlo visokom stopom uspjeha. Kad je zub dobro izliječen, može sasvim normalno funkcionirati duži niz godina.

Što nakon liječenja - ispun ili krunica

Nakon završenog liječenja slijedi postavljanje ispuna (plombe) ili keramičke krunice (navlake), ovisno o destruiranosti zuba. Liječeni zub puno je krhkiji i lomljiviji od zdravih zubi te se preporučuje zaštiti ga krunicom nakon zahvata.

Naručite se!

Dogovorite svoj termin na 021 615 300.

NARUČITE SE

Prijavite se na newsletter!

Među prvima saznajte novosti.

PRIJAVITE SE